Belépés
E-mail
Jelszó
   
Alternatív terápiák a rák gyógyításában

Rák – sok társadalomban egyenlő a halálos ítélettel, korunk egyik vezető haláloka, rettegett betegség. Gyógyítása még a harmadik évezred küszöbén sem megoldott, az emberiség tovább keresi az okot és a biztos gyógyító eljárást. A gyógyszergyártó cégek egymással versengve fejlesztik ki az ígéretesebbnél ígéretesebb készítményeket, de a végső megoldás még valószínűleg évtizedekig várat magára.

A betegek és hozzátartozóik minden lehetőséget megragadnak, hogy a hagyományos és alternatív orvoslás által kínált, sokszor egyidejűleg is alkalmazható, gyógymódokat kipróbálják.

Az alternatív terápiák tárháza az emberiséggel egyidős, jóval megelőzte a korszerű gyógyszerkutatást. Ezek az eljárások nagyobb részt mellőzik a tudományos evidenciát, főleg tapasztalatokon, megfigyeléseken alapulnak.

Az alternatív terápiák tárháza a gyógyfüvektől a diétáig, a masszázstól a nagy dózisú vitaminokig terjed. Az Amerikai Nemzeti Rák Társaság több mint 40 féle alternatív kezelési módot tart nyilván. A teljesség igénye nélkül villantsunk fel pár módszert, anélkül, hogy a hagyományos orvoslás helyett ajánlanánk. Az alternatív kezelés előtt a beteg mindig konzultáljon onkológus szakorvossal, hogy az orvosi kezelés mellett alkalmazható-e az adott terápia.


A rákkal diagnosztizált felnőtt betegek 30 százaléka próbálja meg valóra váltani az alternatív terápia nyújtotta előnyöket. Ez az arány még magasabb, ha daganattal diagnosztizált gyermekeket tekintjük. Nekik 40-50 százalékuk részesül alternatív kezelésben, valószínűleg amiatt, hogy a szülők végső elkeseredésükben mindent kipróbálnak, gyermekük gyógyítása érdekében.


Diéta és táplálkozás

A korszerű táplálkozástudomány a rák megelőzésének számos hatékony módszerét ismeri: a gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, a rostban dús táplálékok, a zsírszegény táplálkozás mind-mind csökkentik a rákbetegség kockázatát. Az alternatív medicinában számos, a daganatos betegség gyógyítására irányuló módszert találhatunk:


A makrobiotikus diéta

A makrobiotikus diéta lényege az ősi kínai yin-yang alapelven nyugszik. A yin-yang az ellentétes erők koncepciójára építi fel az egész univerzumot és az életet. A makrobiotikus diétában az ellentétes erők egyensúlya beépül a táplálék kiválasztásába, elkészítésébe és elfogyasztásába.


Egyetlen diétáról sem bizonyított, hogy gyógyítja a rákot, így a makrobiotikus diéta sem tekinthető gyógyító eljárásnak. Fontos a tápanyagban levő kalóriák eredete: 50-60 százalék a teljes kiőrlésű gabonából, 25-30 százalék zöldségfélékből, fennmaradó rész hüvelyesekből, algából és levesekből származzon. A makrobiotikus diéta mellőzi a húst, tejtermékeket, bizonyos zöldségeket, a konzervált és előkezelt élelmiszereket. Előtérbe helyezi a szójabab fogyasztását, a leveseket misoval (fermentált szója) készítik. A szójababban kimutatható genisztein csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát.

Mindezekkel együtt a makrobiotikus diéta nem gyógyítja meg a rákot, sőt mivel több fontos tápanyag hiányzik belőle, fogyást okozhat.


A megavitamin terápia

A betegek elsősorban a C vitamint alkalmazzák napi több grammos dózisban, tablettában vagy infúzióban. Előnyös hatása orvosilag nem bizonyított, sőt igen nagy dózisban vesekárosító lehet.


Lélek-test technikák

Az agykontroll gyógyító ereje is ezen az elven alapul. A gondolatok, az agyműködés segíti a beteg szervezet immunrendszerét a kóros sejtekkel való harcban. A pozitív gondolatok, az imádság, a szeretet serkentheti a szervezet tartalékait, a rák akár meg is gyógyulhat vagy a túlélés meghosszabbodhat. Egy 1989-es, Lancetben publikált tanulmányban azok az emlőrákosok akik heti egyszeri csoportos pszichoterápiában részesültek kétszer annyi ideig éltek, mint a mentálisan nem támogatott kontroll csoport tagjai.

Ezek a kísérletek azonban nem ismételhetők meg objektív tudományos körülmények között, így csak azt szögezhetjük le, hogy bár a pszichoszociális és lelki támogatás fontos a daganatellenes kezelés során, csak lelki vagy emocionális erőfeszítéssel nem gyógyítható meg a rák.


Biomágnesesség

A biomágnesesség elvén alapuló kezelés az élő sejtek elektromágneses terébe avatkozik be. A mágnesesség a daganatos szövetbe hatolva fejtené ki hatását. Tudományos bizonyítékokat nem találtak a biomágnesek daganatellenes hatásáról.


Ayurveda

Az ayurveda kifejezés a szanszkrit ayur=élet és veda=tudás szavakból származik. Tradicionális, ősi indiai orvostudomány. Alaptétele az emberek három alkati típusba sorolása, a gyógymódokat is típusonként írja elő. Az ayurveda fontos elemei a lélek-test technikák, mint amilyen a jóga és a meditáció. A rendszeres méregtelenítés és a tisztító kúrák is kiemelt szerepet kapnak az ayurvedában.

A rák és az ayurveda kapcsolata nem kellően dokumentált, így bizonyíték sincs az ayurveda rákgyógyító eljárásainak sikerességére.


Hagyományos kínai orvoslás


A kínai tradicionális medicina a testet a környezettel és a kozmosszal való kapcsolatában vizsgálja. Az ember élettanát szorosan összekapcsolja az ősi Kína földrajzi jellemzőivel és a természeti erőkkel. A chi az életerő a természet minden pontján jelen van, az emberi testen pedig 12 függőleges meridián mentén helyezkedik el. A 12 meridián megfelel Kína 12 folyójának. A meridiánok mentén 365 akupunktúrás pont van, melyek mindegyike egy-egy szervnek vagy szervrendszernek felel meg. A tűvel vagy nyomással való ingerlés helyreállítja chi kibillent egyensúlyát, amely az adott szerv betegségét okozhatta. Az akupunktúrának bizonyított fájdalom-és hányáscsillapító hatása van, melyeket a daganatos betegségek kezelésénél jól lehet hasznosítani.

A kínai orvoslás a gyógyfüvek és főzetek egész tárházát tartalmazza, a zöld tea rákmegelőző hatását már a tudomány is kezdi felismerni.


Anyagcsere terápiák, méregtelenítés és alternatív gyógyszerek

A mexikói Tijuanaban található a Gerson Intézet. Az ott alkalmazott kezelési mód lényege, hogy a májban felhalmozott mérgeket igyekeznek eltávolítani. Diétájukban magas só és kálium tartalom mellett gyümölcs illetve zöldségleveket találunk, melyekből napi 4-6 literrel kell elfogyasztani. Ezen kívül kávé tartalmú beöntéseket is adnak. 1997-ig alkalmazták a borjú májából készült injekciós kivonatot, melyet a fertőzésveszély miatt ma már kivontak a módszereik közül.


A Gerson-féle diéta mellett népszerű a Gonzalez-módszer is, mely szigorú diéta mellett hasnyálmirigy kivonatokat és kávé beöntést alkalmaz. Hasnyálmirigy rákosoknál találták előnyösnek a módszert, javította a betegek túlélését. Az eljárást jelenleg az Amerikai Nemzeti Rák Intézet vizsgálja.


A magas beöntések alkalmazása is a méregtelenítést szolgálja: a kezelés során a vastagbelet infúziós beöntéssel tisztítják meg a toxikus anyagoktól. A beöntés kávét, gyógyfüveket, enzimeket és más adalékokat tartalmaz. Mennyisége 60-80 liter is lehet. Az USA-ban jelenleg nagyon népszerű kezelési forma azonban a súlyos daganatos betegséget nem gyógyítja.Antineoplasztonok

Az antineoplasztonok jelenleg a legszélesebb körben alkalmazott alternatív gyógyszerek a rák ellenes terápiában. A texasi Burzinsky Intézet módszerével nagyrészt fenilacetát tartalmú kemikáliákat adnak a betegnek. A kezelés toxikus, sikere mendemondákon alapul, ennek ellenére sokan választják az évi 20-30 000 dollárba kerülő antineoplaszton terápiát.


Cápaporc kezelés

A cápaporc nem szívódik fel változatlan formában a gyomor-bél rendszerből, hanem alkotóelemeire bomlik és nagyrészt kiürül. Hatásossága ezért nehezen képzelhető el szájon keresztül adva, injekciós formában pedig veszélyes lehet az alkalmazása. Az utóbbi időben számos klinikai vizsgálat bizonyította a cápaporc hatástalanságát a rákos kórképekben.


Manuálterápiák


A gyógyító érintés

A nevével ellentétesen kezelés során a terapeuta nem ér hozzá a beteghez, hanem a bőrtől pár centire tartva kezét oldja a blokkolt energia-mezőket. A kezelés ígéretesnek látszik, fontos azonban az objektív tudományos vizsgálata.


Masszázs


A masszázs hasznos kiegészítő kezelésnek bizonyult a rákos betegek stresszének oldásában. Közvetlen gyógyító hatását nem bizonyították.


Kiropraktikus kezelés

Bár a kiropraktikus (csontkovács) kezelés hatásossága bizonyított a hátfájdalmak kezelésében, rákellenes gyógyhatását nem mutatták ki.


Gyógynövények

A gyógynövények felhasználása a rák ellen egyidős az emberiséggel. A sóska, a rebarbara, a szilfa, a broccoli és még számos növény tartalmaz rák ellen védő hatóanyagokat. Gyógyító hatást tulajdonítanak még a mazsolából készült iscadornak is. A pau d’arco teakeveréket az inkák használták gyógyszerként. Egy Dél-Amerikában honos örökzöld fa barkájából főzik, aktív hatóanyaga a lapachol, mely állatkísérletekben tumorellenes hatást mutatott. Emberben nem igazolták hatásosságát. Az ázsiai medicina is sok gyógynövényt használ. Japánban gombakivonatokat és egy 8 féle fűből készült keveréket használnak legálisan a prosztata rák kezelésében. Részeredményeket értek el. A hagyományos kínai orvoslás egy 19 féle zöldségből álló keveréket javasol daganatellenes kezelésként. Nem kissejtes tüdőrákban értek el eredményeket a szerrel, a betegek túlélése javult (4 hónap a kontroll csoportban, 15,5 hónap kezelt csoportban). A teljesen ártalmatlan növényi főzet jelentősen javította a betegek életminőségét.

A gyógynövény terápiákról általánosságban megállapíthatjuk, hogy hasznos kiegészítő kezelést jelentenek a rákos betegek kezelésében. Összetételük és tisztaságuk azonban változó, csak megbízható forrásból érdemes a gyógynövény keveréket beszerezni.

A növényi kezelés sokszor interferál a kemoterápiával, ezért csak az orvos tudtával alkalmazható !


Konklúzió

Az alternatív terápiák hasznos kiegészítői lehetnek a hagyományos gyógyszeres kezelésnek, szerepüket nem kell túlértékelni, hanem objektív, evidenciákon alapuló vizsgálatokkal kell hatásosságukat igazolni. A rák gyógyítása komplex feladat, klinikai onkológus dolga, így az alternatív eljárások is csak a kezelő szakorvos beleegyezésével, tudtával alkalmazhatók.

Az alternatív terápiák iránt mélyebben érdeklődők látogassák meg az Interneten a http://www.cancer.org honlapot, ahol az alkalmazott kezelések teljes tárházát tekinthetik át.

Dr. Szabó Gábor
2010.07.13.
vissza