Belépés
E-mail
Jelszó
   
A Tai Chi izmokra gyakorolt hatása

A Taoista Tai Chi, mint testmozgás különleges hatást gyakorol a test izmaira. Sok tornától különbözik abban, hogy míg azok csupán egyes izomcsoportokat vesznek igénybe a gyakorlás során, addig a Taoista Tai Chi a szervezet közel 600 féle izmát dolgoztatja meg. Biztosítja a harmonikus mozgás általi egyenlő fejlődést, elkerülve a deformitáshoz vezető izomtúlnövekedést.

A Tai Chi gyakorlása által kiváltott változások megértéséhez meg kell ismernünk az izmok felépítését és működését.

Egy-egy izom az izomrostok sokaságából tevődik össze, az izomrostok tömege képezi az izomkötegeket. Az izomkötegekből épülnek fel maguk az izmok, melyek úgynevezett mozgatóegységekből állnak.

Az izom három féle izomrostból állhat, és minden mozgatóegység csak egyfajta izomrostot tartalmaz. A rostok attól függően különböznek, hogy mennyire könnyen fáradnak el, milyen gyorsan húzódnak össze, és mennyi oxigénre van szükségük a mozdulat végrehajtásához.

A mozgások tulajdonképpeni kivitelezője a megfeszülésre és összehúzódásra képes vázizomzat. A vázizmokat a harántcsíkolt izom építi fel melynek jellegzetessége a gyors, erőteljes mozgás, és gyors fáradékonyság. Testtömegünk 35-40 %- át teszi ki ez az izomzat. A mozgás során nem változik az izomrostok száma, de vastagságuk nőhet, és az állandó igénybevétel következtében egyik fajtából a másikká alakulhat át.

Az erősítő gyakorlatok és sportok csak egyfajta izomrost kialakulására alkalmasak, és e miatt különbözik a súlyemelő, a kocogó és a táncos izomzata. Az állóképességet növelő gyakorlatok javítják a vérkeringést, ezzel elősegítik a több oxigént felhasználó, nem fáradékony izomrostok kialakulását.

A Taoista Tai Chi rendezett, harmonikus és lágy , nem versenyorientált mozgása pontosan ezt nyújtja a gyakorló izomzatának. Ezért is tartják állóképességet növelő, és a test izmainak arányos fejlődéséhez elengedhetetlen gyakorlatsornak.

Általában nem egyetlen izom hajt végre egy mozdulatot, hanem több izomcsoport dolgozik együtt. Testünk - attól függően, hogy mekkora erő és milyen sebesség szükséges a feladat végrehajtásához - különböző számú mozgatóegységet aktivizál. A mozgásra felszólító parancs a mozgatóidegektől jön. Az egy csoportba tartozó izmok közös gerincvelői beidegzés alatt állnak, így bármilyen mozgás felkészíti a test izmait az ellentétes mozgásra. Így például ha behajlítjuk a lábunkat, a comb elülső izma elernyed és megnyúlik, míg a comb hátulsó izmának össze kell húzódnia.

A Tai Chi formagyakorlat ezt használja ki. A nyújtás - mely a Taoista Tai Chi megkülönböztető tulajdonsága - az összehangolt izommunka fontos eleme.

Az izmok ilyenfajta beidegzése miatt akkor a legnagyobb az összehúzódás, ha előzőleg maximális volt a nyújtás. Ennek a fordítottja is igaz: egy izom akkor képes leginkább elernyedni, és megnyúlni, ha előzőleg a legnagyobb mértékben összehúzódott.
A Taoista Tai Chi körkörös, átlós és rotációs mozdulatokból tevődik össze. Ez azt jelenti, hogy több izom vesz részt egy mozdulat végrehajtásában, így egy izom sem fejlődik jobban a többinél. Például: ha egy széken ülve súlyt erősítünk a bokánkra, és többször kinyújtjuk a térdünket, a comb elülső oldalán lévő négyfejű feszítőizom erősödik. Ha ezt elég sokáig ismételgetjük, láthatjuk hogy a comb megkeményedik és megnagyobbodik. Az a fajta izomrost alakul ki, amely a rövid idejű a nagy erőkifejtést igénylő munkához szükséges: a gyorsan reagáló, könnyen fáradó izom. A Tai Chi - ban azonban a négyfejű feszítőizmot a leülő és felálló mozdulatok koordinálására használjuk, a comb hátulsó oldalán lévő térdhajlító izmokkal összehangoltan. Ennek eredményeképpen ugyan nem alakul ki kemény, határozott vonalú négyfejű feszítő izom, de mivel testünk súlyát a lábunkkal tartjuk, ezzel is erőnlétünket növeljük. A két típusú izomcsoport harmonikus erősítése révén a gyorsan reagáló, nem fáradékony izomrostokat fejlesztjük, amelyek a tartós terheléskor hatékonyak. Mivel ezeknek az izomrostoknak nagy az oxigén igénye, ezért vérkeringésünk automatikusan javul.

Az erőnlét a Tai Chi - ban lassan alakul ki, egy tanulási folyamat eredményeképpen, amelyben megtanuljuk ellazítani és összehúzódni engedni az izmokat. A Tai Chi teljes testgyakorlás, fejleszti izmainkat, fokozza az erőnlétet, testtartásunk javul, megtanulhatjuk, hogyan használjuk helyesen testünket. Ezzel elkerülhetjük a túlzott izomfeszülést, és az ebből adódó hát, derék, láb, és fejfájást.

Érdeklődni vagy felvilágosítást kérni a következő címen lehet:
E-mail: taoistataichi@freemail.hu

Folytatjuk...

közreadta: Illésné Varga Erzsébet
Taoista Tai Chi Instructor2010.09.07.
vissza