Belépés
E-mail
Jelszó
   
Az emberi lélek ökológiája

Az emberi élet minőségét Földünkön rendszerint a fizikai test egészségügyi állapota határozza meg. Általában agyunk védekező jelei segítségével sikerül megőrizni testi egészségünket. Ez a képesség minden embernél jelen van.

Megvizsgáljuk azokat az önvédelmi jellemzőket, amelyek fizikai szinten hatnak.

A keleti orvoslásból ismeretes az „elemek” fogalma. Minden ember közelebb áll valamelyik elemhez, amely dominál benne, s amely táplálja a meghatározott védekező minőséget. Erre való ráhatás képes segíteni az egészségi állapot romlása esetén. Ismerve ezt a minőséget, s ezt valamiben megjelenítve, az ember bármilyen súlyos betegség szorító karmai közül megmenekülhet, mivel az élettevékenységet elősegítő energia az új célkitűzéseknek köszönhetően újjászületik.

Ez a védekező minőség a „levegő elem”-hez tartozik. Ha azonban ezt az elemet nem rendeltetésének megfelelően hasznosítjuk (pld. kiabálunk vagy veszekszünk), akkor ez még jobban erősíti bennünk betegségünk gyökereit. Ez ugyanannak a levegő elemnek a kétirányú megnyilvánulása.

A másik mozgatóerő az egészségessé válás „vágya”. Ezt valaminek a megismerése és cselekedete határozza meg. A tudatos vágy ugyancsak egészségjavító hatással bír. Például a nők nagy részét élteti a vásárlási vágy, s ennek köszönhetően sikerül elkerülniük különböző megbetegedések kialakulását. A vágy nem más, mint a „tűz elem”, amely megfelelő adagolásban az élet központja. Ennek hiánya gyakran az életfunkciók gyors romlásához vezethet.

Az akaraterő bevitele egy fáradt fizikai testbe aktívabbá és egészségesebbé teszi azt; „egészséges szeretnék lenni, s az is leszek, erről meg vagyok győződve”. Az akarat a „fém elem”-hez tartozik. Megfelelő adagolásban az önfegyelem szerepét tölti be.

A következő momentum, az intuitív ismeretek területe. Vannak betegségek, melyek esetében mód nyílik egy intuitív anyaggyűjtésre. Ilyenkor a beteg gyűjt, főleg súlyos betegségeknél, alkalmazza ezeket, s olyan tapasztalatokra tesz szert, amit hasonló esteteknél más is alkalmazhat. Így születnek meg a legkülönfélébb módszerek. De amit egy férfi hoz így létre, nem biztos, hogy eredményes lesz egy nőnél. Ilyenkor az intuíció az, ami segítségünkre siet annak eldöntésében, melyik módszer áll közelebb hozzánk.

Az intuíció a természet által alkotott legpontosabb készülék, ami képes érzékelni és átalakítani a kiinduló és beérkező rezgéseket. Ha valaki ráérez a hozzá legközelebb álló elemre, akkor létre tud hozni egy testre szabott gyógyítási módszert. Például ha a test sejtjei a „föld elem”-hez „vonzódnak”, s ez tudatossá válik az egyénben, legalapvetőbb gyógyítási módszerei között fog szerepelni a sárral, iszappal való gyógyítás.

Az egészségkultúrával van összekapcsolva a tudatminősége. Minden ember életében van két nagyon fontos pillanat: a reggeli ébredés és az esti elalvás pillanata. Ezek nagy hatással vannak mindenki egészségügyi állapotára.

Azokkal a nehézségekkel ébredsz reggel, amelyekkel este lefeküdtél. Meg kell tanulni elalvás előtt gondolataink segítségével megbékélni minden megoldásra váró problémával. A gondolaterő a legerősebb energia. Ebből következik: amit éjszakára kigondolsz, azt kapod reggelre. Álomból való ébredés után pedig meg kell tanulni hálásnak lenni az ébredésért. Az a nap, amely hálaadással kezdődik, hálásan fog eltelni. A hasonló dolgok vonzzák egymást. Így az elme fokozatosan megszabadul minden negatív gondolattól, amelyek sikertelenséget vagy betegséget okoznának. Itt is megfigyelhetünk egy örök törvényességet: „amit vetettél, azt is aratod”.

Az egészségkultúrához tartozik a beszéd, amely gondolataink által születik s rezgésével az életképesség alapját hozza létre.

A hang energiája erőteljes energia. A szavak rezgésüktől függően képesek gyógyítani vagy beteggé tenni. Az intuíció szintjén még a legprimitívebb embert is jobban vonzzák a meleg, életerőt sugárzó szavak.

Hangunkra nem csak az énekórán van szükség. A hang az életenergia mértéke, amire az önfejlesztésre van szükség. A hang képes léttel megtölteni a belső sejteket, s segítséget nyújtani a rászorulóknak.

Soha nem fog az egészség szó az egészségkultúra összetételben szerepelni, ha nem lesznek tiszták az ember gondolatai. Fontos megérten azt, hogy bármilyen egészségügyi állapotváltozáshoz nagyban hozzájárul a beszélgetőpartnerünk gondolatainak minősége és iránya. Csak akkor van lehetőségünk eredményesen védekezni a negatív gondolatok környezetében, ha megtanuljuk a pozitív gondolkodást.

Mit jelent ez? Ha úgy indul a napunk, hogy mindenkinek tiszta szívből kívánunk jót, akkor visszafelé is ugyanezt kapjuk. Minél tisztábbak és barátságosabbak a gondolatok, annál tisztább a körülöttünk lévő tér, amely képes mások hasonló gondolatait befogadni. A rossz közérzet és fejfájás általában a nem helyes gondolkodás eredményekét jön létre. Valaki valakiről elítélően gondolkodott, ezáltal létrehozott egy durva rezgést. Mint mindenért, ezekért a gondolatokért is meg kell fizetni. Ilyen esetben, igyekezvén megszüntetni a fejfájást, általában gyógyszer után nyúl az illető, ami lefékezi a „finom test” rezgését és krónikus megbetegedéshez vezet. Valójában elegendő lett volna rendet rakni a gondolataiban. A fizikai testben létrejött betegségek nagyon gyakori forrása a helytelen gondolkodás. Nevezhetjük ezt primitíven mérgezőnek is. Ez azért történhet meg, mert az emberek többsége meg van győződve arról, hogy valaki biztosan ártó szándékkal van iránta. Így amire gondol, azt is kapja.

Következésképpen, ha a gondolkodás kultúrája hiányzik, hiányzik az egészségkultúra is. Fizikai testünknek nagy az ellenálló képessége. A test sejtjei állandóan megújulnak. A helytelen gondolkodásmód azonban elpusztítja ezeket a sejteket.

Állandóan aggodalmaskodást „vetünk el”, amit a gondolatok által létrejött következményekben „aratunk”. Abban a pillanatban, ahogy megjelenik az elmében a félelem, az aggodalom, egy rosszalló gondolat, felháborodás, az egészségünk alapjaiban inog meg. Egyetlen gyógyszer sem segít ilyenkor, csak késlelteti az igazi probléma kirobbanását.

Így a kultúra akkor kap helyet az egészségben, mikor az elme a megfigyelő álláspontjából nézi a szükségtelen és helytelen gondolatokat.

Az érzelmi kiegyensúlyozottság az egyik kiindulópontja az egészségkultúrának. Az érzelmek a szívben születnek, s ezek végrehatását regisztrálja az elme.

Amíg az emberiség nem képes megbirkózni önmagával, addig az elmében káosz fog uralkodni. Vannak pillanatok, mikor az elme képes parancsolni az érzéseknek. Ilyenkor minden érzés az ember szolgálatában van. Érezvén az „érzelem – tanácsadók” kiegyensúlyozottságát, az „elme – elnök” helyes reakcióival nyugtász mindent. A nyugodt, örömteli kiáradás mindenki felé sokat javít nem csak az adó, de a környezete egészségügyi állapotán is. Ha valóban egészségesek szeretnénk lenni, meg kell figyelni gondolatainkat, érzéseinket, meg kell tanulni semlegesíteni az ártó vagy blokkoló érzéseket. Minden egyes érzést fel kell dolgozni az elmében, s jelentőségüktől függően felismerni melyikre van, s melyikre nincs szükség. Az érzelmek helytelen fejlődése paralízishez és más betegségek sokaságához vezet. Az egészségkultúra ezen pontjainak köszönhetően az ember kap még egy csodálatos képességet – érzékelheti a lélek rezgését, egynek érezheti magát a világmindenséggel. Ennek eredményeként gyökereiben változik meg az élet minősége, amit úgy jellemezhetünk, mint az emberiség evolúciójának kezdete.

 
 
Sz. P. Rzsevszkaja
Fordította: Kun János

 

2010.09.19.
vissza